11 май 2009

ЗЕЛЕНАТА зрялост

Вчера в пристъп на философско вдъхновение написах следния пост в тема от форума на ЗЕЛЕНИТЕ:
Много искам ЗЕЛЕНИТЕ да не изневеряват на първоначалните си принципи и позиции. Нека не забравяме, че искаме да влезем в политиката ЗА ДА Я ПРОМЕНИМ. Нека не допускаме тя да ни промени. За да я променим трябва да влезем там каквито сме сега - граждани, нпо-активисти, планинари, алпинисти и други просто хора. Виждам как отстрани всички изтъкват, че не се вписваме във формата на днешната политическа реалност, а ние се спихваме като първокласници. Напротив, благодарим за комплимента!

Не че не искам да се променяме и да зреем. Но нашата зрялост непременно трябва да остане ЗЕЛЕНА, а не червена, жълта или синя в нюансите, които вече добре познаваме и ги има на политическия пазар в изобилие. ЗЕЛЕНАТА зрялост в България е нещо, което ние ще определим какво ще бъде, защото я няма в момента. Опитът на другите зрели не може да ни е от голяма полза в стремежа ни да станем ЗЕЛЕНИ зрели.

Моят наистина оскъден политически опит ми подсказва, че в политиката не всичко зависи от партиите и техните програми. Веднъж влезли в играта, партиите губят своята будност, заспиват и започват да сънуват сън, в който сякаш нищо не контролират. Има някаква безумна инерция, в която влизат и просто не могат да вършат това, което са обещали, а само хвърлят въглищата си в някаква пещ, от която нищо не излиза като продукт, стават чаркове от една машина, над която нямат контрол. Може би това е машината на икономиката, на корупцията, сигурно съчетани и с нещо друго, не знам.

Дано предния абзац е само плод на развинтената ми фантазия. Ако обаче има някаква доза истина, трябва да сме готови и за тези изпитания.
И днес почти случайно попаднах на един текст, казан преди почти осемдесет години от един доказано мъдър българин:
В каквато партия и да влезете, навсякъде се повдига въпросът за оправяне на света. Партиите ще оправят света дотолкова, доколкото и банкерите ще го оправят. Те създават банки с цел да запазят капиталите на богатите, а бедните да внасят спестяванията си за черни дни. В края на краищата богатите фалират, а бедните си остават пак бедни. Една банка съществува в света и в нея хората трябва да влагат своя капитал. В бъдеще банките трябва да се управляват от честни хора. Сегашните банки имат председател, подпредседател, членове – управителен съвет, за издръжката на който са нужни милиони. В няколко години капиталът на банката се изразходва. Какво печелят онези, които влагат капиталите си? В сегашния живот, за да спечелиш, трябва да ограбиш някого. За да оправи работите си, държавата прави заем от други държави. Много търговци са станали богати от кожите на животните, от растенията, от минералите. Това са все богатства на земята. Природата разполага с грамаден бюджет – жито, царевица, ръж, ечемик, минерални, растителни богатства. Всичко това се използва от хората. Тези богатства трябва да се разпределят равномерно. Казвате: „Който управлява света, той има грижата за всичко“. Знаете ли, всъщност, кой управлява света? Вие се възмущавате от сегашния ред на нещата. Защо се възмущавате? – Искате вие да управлявате. Обаче ако вземете управлението в своите ръце, ще управлявате като тези, от които сега сте недоволни. Ето, България съществува като свободна държава повече от 50 години. Кой български министър я оправи? Ние засягаме принципно въпроса, не се спираме върху дребнавости. Аз не засягам модата в политиката; не съм човек на модата, но не я отричам. Според мене модата е сянка на нещата, а политическият живот е забава за децата. Политиците забавляват себе си и народа, но това не разрешава въпросите. Отиваш при един гостилничар, нахраниш се и мислиш, че си задоволил глада си, но това е временно. Едно ядене не разрешава въпроса с глада. Три пъти на ден ядеш. Нахраниш се, мине деня и нищо не плащаш. Колко дни ще минеш без плащане? Още на втория ден ще те заставят да платиш. Каквото да мислиш, светът ще си върви в своя път и земята ще се върти около своята ос. Ти не можеш да се месиш нито в работите на света, нито в работите на земята и на слънцето. Можеш ли да дадеш съвет на земята как да се върти и на слънцето, как да грее? Земята ще се върти, както иска, и слънцето ще грее, както си знае. И реката ще си тече, както знае. Ако направиш канал и отбиеш реката от пътя й, какво ще постигнеш?
Между другото, по-надолу в лекцията се споменават комунизма и демокрацията. Не можах да се сдържа да го споделя. Това е една задача, едно уравнение за решаване, което стои пред нас. На този етап аз не мога да го реша...

Няма коментари:

Публикуване на коментар