10 юни 2009

Впечатления от изборния ден

Ето някои подробности от деня на изборите
  • Повечето членове на секционни избирателни комисии бяха ведри и симпатични хора, видимо доволни, че са там и правят това. Надявам се не само защото получават възнаграждение. В някои секции дори пишеха резултатите на дъската. Направих снимката без да питам жената, но нали не става ясно коя е...
  • Най-много застъпници имаха ЛИДЕР. Прекалено много - по повече от един човек в секция. В една от секциите едно девойче седеше на бюро близо до входа, записваше нещо на гърба на цветна брошура и след това я обръщаше с лицето нагоре. Съобщих, че това е нарушение и от комисията я скастриха. На друго място една жена седеше на 1 метър от входа на стаичката. Пак се намесих. Реших да не правя протокол за нарушение и да не звъня на Христо Генев. Не за друго, ами не вярвам, че някой ще иде да гласува без да знае за кого и ще определи гласа си в зависимост от това кое лого ще види за последен път преди да влезе в стаичката.
  • От НДСВ пък обикаляха и проверяваха дали застъпниците им са на място.
  • Едно момиче излезе от стаичката възмутена, че там няма химикалка. Дядото, който се навърташе около бялата "стаичка" обясни, че химикалката не й е нужна. Опитах се да му обясня за какво се ползва химикалката, но той ми каза че била изчезнала и че не били книжарница, а изборна секция. Аз имах две химикалки, но не му дадох... На повечето места ги бяха вързали, но това видях по-късно, иначе щях да му предложа.
  • Трябваше да отскоча до Office 1 да копирам празни протоколи, защото бързо разбрах, че никой няма да ми осигури такива. За следващите избори ще бъда по-подготвен.
  • За да получа данните от останалите секции, се кооперирах с трима застъпници на НАПРЕД. Аз им дадох данните от "моята" секция, а те ми дадоха резултатите от всички останали. Конкуренти, ама си помагаме - хора сме преди всичко!
  • При броенето в нашата секция се получи несъответсвие между броя подписи и пликовете - бяха с един повече. Сетиха се откъде се е получило - някаква жена се оказало че живее на (улица, номер), а не на (улица, блок) и не трябвало да гласува тук и това го установили чак след като тя пуснала бюлетината и било късно. Явно и имената съвпадали... Не знам. Решиха просто да вземат един плик и да го унищожат. Някои от застъпниците предложихме да се изчака и да унищожим невалидна бюлетина, но ако се окажеше че няма невалидни бюлетини, щяха да изпаднат в още по-трудната задача да решават коя партия да ощетят. Все си мислех, че е редно да преброят подписите отново, но явно бяха сигурни, че е станало в този случай. Както и да е, един плик бе унищожен и никой не разбра какво е имало вътре. Еми случват се такива неща, какво толкова!
  • Един член от комисията смяташе, че преференцията за първия от листата е безсмислено и предложи да не се взима предвид. Добре че останалите знаеха за какво става дума.
  • Иначе всичко с преброяването беше идеално (не че имам база за сравнение).

Няма коментари:

Публикуване на коментар